Blog

Het verhaal van.. Toffees!

Walkers Toffee

Ze plakken zo lekker aan je tanden, smaken vaak naar caramel en als je er 1 pakt, pak je er in ieder geval nog 1! In onze blog vertellen we je meer over toffees!

Oorsprong

De toffee is een typisch Engels product en bestaat al sinds 1825. Het is een snoepje gemaakt van karamel. Waar de naam vandaan komt is niet helemaal bekend. Waarschijnlijk komt het van het woord taai: tough.

Er zijn diverse snoepjes die gemaakt worden van karamel, bijvoorbeeld fudge, borstplaat en boterbabbelaar. Maar wat is het verschil met de toffee? Het zit hem in het gebruik van room en boter en de mate van verhitting. Verdere uitleg over de verschillende temperaturen volgt later in de blog. Om deze redenen is een stukje fudge zacht en een toffee '‘chewy’ zoals de Engelse dit zeggen.

De klassieke toffee is te herkennen aan de winkel die aan beide kanten gedraaid is .

Een van de bekendste en oudste producenten van Toffee is Walkers. Dit is een familiebedrijf dat in de 19e eeuw is opgericht. Hier wordt tot op de dag van vandaag nog steeds met het traditionele recept toffee gemaakt. En omdat wij trotse verkopers van dit merk zijn, zijn dit voor ons de enige echte klassieke toffees die je op de markt kunt kopen!

Met een rondje supermarkt kom je verschillende toffees tegen, denk aan de Cote d’Or Chocotoff chocolade toffees en de Toffifee caramels. Klassiekers in supermarktlandschap, maar wij worden blij van meerdere smaken!

Recept

Het is ook leuk om toffee zelf te maken! Hoe je dat dat?

Wat heb je nodig voor de basis van een toffee?
300 gram kristal suiker
300 gram room
125 roomboter

Gebruik een bakvorm van 20x30 cm. Leg hier een bakpapiertje in.
Smelt de ingrediënten samen in een steelpan. Zodra alles gemengd is kan het vuur verhoogd worden.  Verwarm de ingrediënten tot een temperatuur van 140 graden.  Let op, hierbij niet roeren anders blijft het aan de lepel plakken.

Zodra het 140 graden is, de steelpan van het vuur halen en een paar minuten laten rusten totdat de meeste bubbels zijn verdwenen. Hierna het mengsel in de ovenschaal gieten en 2 uur in de koelkast op laten stijven.

Nu is het alleen nog een kwestie van aansnijden. Je kan het in een ovenschaal bewaren. Maar het is nog leuker om de gesneden stukjes in te pakken. De beste manier om dit te doen is het met bakpapier dit is vetvrij papier. Hierdoor plakt de toffee niet aan de verpakking vast. Knip uit een vel bakpapier vierkantjes die ongeveer 2x zo groot als de toffee en vouw ze als een klassieke toffee wikkel dicht.

Het proces

De basis van toffee is karamel. Om karamel te maken moet het suikerwater worden verhit. Heet water kan maximaal 100 graden worden, maar zodra er suiker aan wordt toegevoegd kan de temperatuur oplopen tot 177 graden.

Verhitting van suikerwater kent verschillende stadia. Per stadium gaat de temperatuur 5 graden omhoog. Bij elke stadium hoort een andere toepassing. Bij het maken van toffees zit het in de zachte (132 t/m 143 graden) of harde kraak (146 t/m 154 graden) fase. Dit is afhankelijk of er zachte of harde toffees worden gemaakt.

In een fabriek wordt de suikersiroop en glucose in een koperen ketel verwarmd. Hierna wordt er een emulgator aan toegevoegd om de suikers en vetten te verbinden. Hierdoor ontstaat er een egale massa. Dit zorgt ervoor dat de toffee in je mond smelt.

Formaten

Toffees worden verkocht per stuk in de bekende wikkel of in tabletten.
Voor de toffees in een wikkel worden verpakt, wordt er een ‘’lange sliert’’ gemaakt. Dit wordt machinaal in blokjes gesneden en gelijk verpakt in een wikkel. Daarna wordt het verpakt in potten of zakken.  Voor het maken van de tablets wordt de karamel in speciale mallen gegoten. Dit wordt verkocht in plastic bakjes met een folie er omheen.
Walkers heeft bijvoorbeeld een tablet die meegeleverd wordt met een hamer. Hierdoor kan je je eigen tablet in stukjes slaan en hoef je de harde stukjes toffee niet met je handen te breken,

Verschillende smaken

Aan de klassieke toffee kunnen nog allerlei ingrediënten worden toegevoegd zoals noten, likeur, rozijnen en (gedroogd) fruit. Ook kan de toffee worden ov

ergoten met chocolade. Dan wordt het English toffee genoemd.

De klassieker van Walkers is de English Creamy Toffee, een romige caramel toffee die smelt in je mond.  Maar er zijn veel verschillende variaties waar we erg blij van worden, hierbij een overzicht van de beschikbare Walkers Toffees:

v  Karamel zeezout

v  Nutty Brazil

v  Mint

v  Drop

v  Banana split

v  Gechocolateerd melk (buitenkant)

v  Gechocolateerd puur (buitenkant)

v  Gevulde chocolade

v  English creamy

 

Blogactie

Trek gekregen van deze recepten en verschillende smaken? Als waardering voor het lezen van deze blog sturen we je graag wat samples op van elke smaak! Mail ons even je naam en adres onder vermelding van ‘toffee samples’ naar info@sweetsupply.nl en we sturen je een gratis proefpakketje op!

 

In de spotlight: De chocolade van Galler Chocolatier

Jean Galler

België; het land van frieten, bier én chocolade! Als trotse verkoper van het merk Galler Chocolatier vertellen we je in deze blog meer over dit kwalitatieve merk Belgische chocolade.

België chocoladeland

Als je wel eens in Antwerpen, Brussel of Gent bent geweest is het je vast al opgevallen. In grote winkelstraten vind je meerdere luxe chocolatiers. Hoe komt het dat je in België zo veel chocolatiers vindt? Hier zijn meerdere redenen voor, zoals de manier van de cacaobonen malen, het hoge cacaogehalte van de chocolade, de selectie van bonen en de creativiteit van chocolatiers. Niet onbelangrijk is, is dat de consument in België het normaal vindt om een relatief hoog bedrag uit te geven aan kwalitatieve chocolade. Daarnaast vind je de grootste chocoladefabriek ter wereld in België, dit is de fabriek van Barry Callebaut. Zij verwerken cacaobonen tot chocolade. Alle ingrediënten om tot een chocoladeland uit te groeien!

Started from Belgium

De oprichter van het merk Galler Chocolatier is Jean Galler. Al op 16-jarige leeftijd weet hij dat chocolade de hoofdrol gaat spelen in zijn leven. Na zijn studies banketbakkerij en chocolaterie in Zwitserland en Frankrijk (jawel, ook chocolade landen) sleept hij in 1974 de titel van ‘Beste banketbakker van België’ binnen. In 1976 richt hij Chocolatier Galler op en vanaf dat moment volgen de mijlpalen zich snel achter elkaar op.

Hofleverancier van chocolade land België

De meesterchocolatier Jean Galler ontwikkelt zijn eigen stijl, met unieke smaken en verpakkingen. Tot op de dag van vandaag staat de chocolade van Galler bekend om de levendige, vrolijke kleuren van de verpakkingen en de smaakvolle combinaties van de chocolade.

Dankzij deze creativiteit en onderscheidende producten mag Galler Chocolatier zich sinds 1994 de onafgebroken Hofleverancier noemen van België. In België wordt dit ‘Gebrevetteerd hofleverancier van België’ genoemd. "Gebrevetteerd Hofleverancier van België" worden maakt een onderneming of vakman bijzonder trots, omdat hun talent en vakkundigheid dan immers terecht worden erkend door Z.M. de Koning.

Gevulde chocolade repen

Wist je dat er in Nederland heel weinig gevulde chocolade repen beschikbaar zijn? Kijk maar eens naar het schap in de winkel en je komt er achter dat bijna alle chocolade repen ‘plat’ zijn, dus niet gevuld. In vaktermen noemen we ‘platte’ chocolade eigenlijk een tablet. In België is er een sterk onderscheid tussen ‘repen chocolade’ en ‘tabletten chocolade’, in Nederland spreken we eigenlijk altijd van chocolade repen, ongeacht gevuld of ongevuld.

Galler beschikt over een bijzondere luxe lijn met chocolade repen. Het assortiment gevulde chocolade repen van Galler bestaat uit bijzondere smaakcombinaties zoals een witte chocoladereep gevuld met pistachepraline, een melkchocolade reep gevuld met marsepein en een pure chocoladereep met espressovulling, YUMMY! Daarnaast zijn er ook de meer klassieke repen zoals melk praline en melk hazelnoot.

Trek in een reep gekregen? Shop ze hierrrr…

Platte chocolade alias ‘tabletten’

Een chocolade tablet is eigenlijk platte chocolade, zonder vulling. Weet je hoe je een goede tablet chocolade herkent? Hij maakt een ‘krak’ geluid als je hem breekt, testen maar! Het leuke aan het assortiment tabletten van Galler is dat het bijzondere smaakcombinaties zijn. Witte chocolade met Matcha Thee en witte chocolade met framboos zijn verrassend frisse combinaties van chocolade met pure ingrediënten. Omdat steeds meer chocolade liefhebbers ook gezonder willen consumeren, beschikt Galler ook over hele pure tabletten zoals de 85% cacao tablet en de suikervrije chocolade met 78% cacao. Deze variaties spelen in op een veranderende behoefte van de consument gericht op een verantwoord voedingspatroon.

Food paring

Jean Galler gaat verder dan alleen het produceren van mooie chocolades met bijzondere verpakkingen. Het maken van smaakcombinaties tussen de chocolades van Galler en andere producten is voor Jean Galler een culinaire ontdekkingsreis. Zo heeft hij bijvoorbeeld in België samen met Huggy’s Bar een hamburger ontwikkeld bedekt met pure chocolade. En Jean Galler heeft het ultieme Vaderdag cadeau samengesteld. Zo is hij er achter gekomen dat chocolade goed combineert met whisky.

Maar wij worden het meest enthousiast van de nieuwste combinaties, chocolade gecombineerd met bier! BIER? JA! Dit is toch wel het beste Vaderdag cadeau ooit dat je je kunt voorstellen?! Het gaat hier om smaakcombinaties van de chocolades van Galler met het Luikse bier ‘Bière des Amis’. Je kunt dit het beste proeven door eerst een stukje chocolade in je mond te laten smelten en vervolgens een slokje blond bier van hoge gisting te nemen. Het bier en de chocolade combineren zeer goed met elkaar en de aroma’s vermengen zich in je mond. Er zijn 3 combinaties te maken:

  1. De avonturier combinatie: Biere des Amis gecombineerd met een tablet Galler Pure chocolade met Munt-Limoen. Het bier versterkt de frisheid van de munt en de lichtzure smaak van limoen.
  2. De gespierde combinatie: Biere des Amis gecombineerd met een chocoladereep Puur Espresso. Laat je verrassen door een combinatie van cacao, koffie en hazelnootpraline voor een krachtige combinatie die zacht eindigt.
  3. De zachtaardige combinatie: Biere des Amis gecombineerd met een witte chocoladereep Manon. De reep wit Manon is een combinatie van hazelnoot, room en koffie. De zachtheid van deze reep wordt getemd door de bitterheid van het bier, dat een extra touch geeft aan deze ervaring.

Op dit moment zijn wij zelf ook nog aan het proeven. Maar grote kans dat dit op korte termijn beschikbaar is om als chocolade cadeau te kunnen kopen, niet alleen voor Vaderdag!

Alle artikelen van Galler Chocolatier shop je hierr..

Tony's Chocofamilie

We nemen je mee in de chocofamilie van Tony en leggen je uit welke smaken je allemaal tegenkomt.

Bovendien kom je in de webshop ook smaken tegen die je niet in elke winkel vindt, we leggen het je hier onder uit! 

Het assortiment van Tony’s Chocolonely is verdeeld in classics, exclusives en limiteds. Welke smaak is waar verkrijgbaar? En welke smaak valt onder welk gedeelte van het assortiment?

Tony’s classics

Het begon in 2005 met de melkchocolade reep van Tony die de opvallend rode kleur heeft. Waarom is deze rood en niet blauw zoals bij de meeste merken vraag je je misschien af. Bij de eerste reep die Tony op de markt bracht was het doel een alarmerende boodschap over te brengen, wat ze hebben gedaan door de wikkel een rode kleur te geven. Toen er later dat jaar de pure reep op de markt werd gebracht kreeg deze de kleur blauw.

Tot op de dag van vandaag zijn melk, puur en karamel zeezout nog steeds de populairste smaken. Wist je trouwens dat Tony een van de eerste in Nederland was die de smaak karamel zeezout gebruikte? Nu vind je deze smaakcombinatie ook in pindakaas, stroopwafels, vla, ontbijtkoek en nog vele andere producten. De Tony’s classics zijn breed verkrijgbaar, zowel bij de supermarkten als bij speciaalzaken.

De reeks met Tony’s classics wordt ook wel de regenboog van Tony’s Chocolonely genoemd. Hieronder een overzicht van alle classics met bijbehorende kleur.

 Exclusives

Hierboven is het al even ter sprake gekomen, maar wat is eigenlijk een exclusive en in welk opzicht verschilt dit met een classic? De naam zegt het eigenlijk al, deze repen zijn maar bij een select aantal winkels te koop (exclusief en niet in de supermarkt). Ze zijn te herkennen aan het gestreepte Tony logo.

De Exclusives van dit moment zijn:

Tony’s Limiteds

Hoe lekker de classics en limiteds ook zijn, soms wil je verrast worden met smaakcombinaties die je in eerste instantie niet zelf zou bedenken. Daarom worden er elk jaar 3 nieuwe limiteds uitgebracht. In 2016 was er bijvoorbeeld de smaak wit wortel walnoot. Welke smaken het dit jaar worden blijft nog even een verrassing, dit wordt later dit jaar bekend gemaakt, maar het wordt een kruidige verrassing =) !   

Herken je dit: heb je eindelijk je favoriete smaak ontdekt, blijkt het een limited edition te zijn. Daar heeft Tony wat op bedacht. Van de 3 limiteds wordt er door middel van een verkiezing een winnaar gekozen. Deze smaak wordt volgend jaar een exclusive. Dus wil je dat je smaak volgend jaar terugkeert, vergeet vooral niet om te gaan stemmen in december en wie weet zie je hem volgend jaar terug op de website.

Zo waren er in 2017 de volgende limiteds: Melk Rogge Zeezout, Melk Stoofpeer en Wit Stracciatella. De winnaar, Wit Stracciatella is opgenomen in de Exclusive familie. 
In 2018 waren er Melk Shortbread, Wit Pecan Kokos en Puur Cookie Caramel. De winnaar Melk Shortbread vind je nu ook in de Exclusive familie!

De Tony’s Limiteds duiken altijd op in september en zijn net als de exclusives alleen verkrijgbaar via speciaalzaken. Naast de losse repen is er ook het cadeaudoosje met de 3 limiteds.

Estafette reep

De estafette reep wordt elk jaar afgewisseld door een nieuwe smaak en dan wordt het stokje weer doorgegeven aan de volgende (estafette). Deze zijn speciaal gemaakt voor Albert Heijn en kun je ook alleen hier kopen. De estafettereep van dit moment is Witte Chocolade met citroen maanzaad crumble.

Kleintjes

Ben je onderweg naar je vakantiebestemming of zit je deze zomer gewoon in de trein op weg naar je werk dan komen de kleintjes goed van pas. Door hun kleine formaat zijn ze makkelijk mee te nemen in je tas en kun je ze op elk moment van de dag eten. De kleintjes zijn er in de 6 classic smaken: Melk, Puur, Melk Noga, Puur Amandel Zeezout, Melk Karamel Zeezout en Melk Hazelnoot.

De 6 kleintjes zijn ook gebundeld in een mooie cadeauverpakking, welke inmiddels ook al is uitgegroeid tot een klassieker: Tony’s Proeverijtje!

Tiny Tony

Dit is de allerkleinste variant van de chocolade van Tony, verpakt in kleurrijke doosjes. Deze per stuk verpakte Tony’s zijn verkrijgbaar in boxen van 100 stuks in MelkPuur en Mix. Of in het ideale cadauformaat met 22 stuks. In de mix vind je 10 smaken Classics. Het kleine doosje van 22 stuks is verkrijgbaar in de supermarkt en speciaalzaken, de grote verpakkingen van 100 stuks vind je niet overal en zal je goed moeten zoeken!

 

Alle chocoladeletters en Tony's Chocolonely letterrepen verzamelen!

Alle chocoladeletters en Tony’s Chocolonely letterrepen verzamelen!

Nu denk je er nog niet aan, maar als het heerlijk avondje is gekomen heb je waarschijnlijk al meerdere chocolade letters verorberd. In deze blog nemen we je mee in onze zoektocht naar het mooiste assortiment lekkere, luxe en bijzondere chocoladeletters en andere sinterklaas cadeautjes voor het heerlijk avondje!

Waar gaan wij onze chocoladeletters bestellen?

‘Gek op exclusieve zoetigheid’ betekent dat we de leukste producten selecteren om ons assortiment rondom Sinterklaas compleet te hebben waar we jou mee kunnen verrassen! Dit begint eigenlijk al als je lekker naar het strand gaat en het nog zo warm is dat je geen trek hebt in chocolade, maar je bezig bent met ijs eten en zonnebrand smeren.
We informeren bij Tony’s Chocolonely wat het assortiment voor Sinterklaas zal zijn, vaak is dit soortgelijk aan het jaar er voor met wat wijzigingen. Denk aan een nieuwe smaak, naast de klassieke melk en pure letters. Sluit je ogen even en fantaseer even over je favoriete Tony’s smaak en wellicht zie je die begin september terug (14% kans dat je het goed hebt)!
Met onze eigen ideeën onder de arm gaan we richting verschillende chocoladefabrieken met de vraag of zij onze ideeën kunnen uitvoeren. Zo was dit jaar een vraag: kunnen we leuke chocolade schoencadeautjes maken met verschillende figuren? Lees het antwoord hier onder=)!

Tony’s Chocolonely Letterrepen

Tony's Letterreep S Melk Marsepein

Het Sinterklaasjournaal, strooigoed, de intocht, pepernoten, kruidnoten.. SINTERKLAAS! We worden er nu al blij van en de voorbereidingen zijn al in volle ga

ng.  Afgelopen jaar hebben we voor het eerst het complete assortiment van Tony’s Chocolonely Letterrepen aangeboden en met succes! De chocoladeletter ‘S’ blijft de topper, maar steeds meer consumenten vinden het leuk om een naam in chocoladeletters te bestellen of om een naam in chocoladeletters cadeau te doen. Of je kunt er grappige leuzen mee maken!
Naast alle alfabet letters waren er ook de smaken melk pepernoot, puur pepernoot en melk marsepein. We kunnen je alvast verklappen dat deze smaakvolle familie van Tony’s letterrepen uitgebreid gaat worden met meerdere varianten. Welke dat zijn, dat zie je begin september! Maar na melk chocolade en pure chocolade komt….. =).

Luxe chocoladeletters met ambachtelijke vulling

Ambachtelijke Letter Karamel Zeezout

Je hebt de bekende Verkade chocoladeletters, de goedkope Droste chocoladeletters, maar bij Sweet Supply worden we blij van exclusieve zoetigheden. Daarom vind je dit jaar bij ons heerlijke luxe chocoladeletters die je nergens anders gaat vinden. Wat denk je van een ambachtelijke chocolade letter S besprenkeld met karamel en zeezout of een melkchocolade letter van 200 gram met Schuddebuikjes?

Sinterklaas chocolade

Bakje Strooiletters

Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje! Naast de chocoladeletters zijn we ook op zoek gegaan naar leuke sint kadootjes die passen in je 

schoen.. en we hebben dit gevonden! Sint en piet van chocolade in een bakje dat nog in je schoen past ook! En als variant op alle grotere chocoladeletters hebben we kleine chocoladeletters als schoencadeau in een bakje. We zijn erg benieuwd wat je van de foto’s vindt!

Een goede zaak; chocoladeletters met een logo

Wat is nou leuk om op je werk te krijgen met Sinterklaas? Zo rond 5 december worden er veel zakelijke Sinterklaascadeaus uitgedeeld, maar wat is nou echt leuk? Bij Sweet Supply kan je komende Sinterklaas een chocoladeletter personaliseren met een logo, waardoor je een uniek chocolade relatiegeschenk samenstelt. Dit kan al vanaf 40 stuks.

Een chocoladeletter met logo te standaard voor jou? Je kunt ook een visitekaartje toevoegen aan een chocoladeletter of in een bakje Sint en Pietjes laten verpakken. Op deze manier kan je je eigen opmaak verzorgen en wij verpakken de chocolade op de juiste manier!

Sinterklaas cadeau pakket

De zak van Sinterklaas, gevuld met verschillende Sinterklaas cadeaus. Een Tony’s chocoladeletter, zakje kruidnoten en de mogelijkheid om visitekaartje toe te voegen geeft jou de mogelijkheid om een uniek Sinterklaas cadeau samen te stellen vanaf 40 stuks. Heb je zelf een leuk idee over hoe we het leukste Sinterklaas cadeau kunnen samenstellen? Pakjespiet staat op je te wachten!

We gaan nu weer even verder op onze Pakjesboot om er voor te zorgen dat alle chocoladeletters al vanaf begin september bestelt kunnen worden. Wil je nu alvast jouw chocoladeletters bestellen? Dat kan, neem even contact met ons op en we informeren je over de beschikbaarheid van het Sinterklaas assortiment.