Bakken met Jenny: Recept van Millionaire Shortbread

De feestdagen zijn begonnen en dat betekent tijd voor een nieuw recept! Dit recept is ideaal om een dag van te voren te maken, dus minder stress in de keuken met de feestdagen.

Het meest bekend is dit recept in Engeland en Schotland, hier wordt het in de middag gegeten bij een afternoon tea/ high tea en de avond bij de thee. Door de versiering met de witte en melkchocolade ziet het er ook gelijk feestelijk uit.

Dit recept kent vele namen, caramel shortcake, caramel squares, caramel slice,  en millionaire’s slice.

Maar komt allemaal op hetzelfde neer, een biscuit  met een ‘’chewy’’ caramel vulling en daarbovenop melk of pure chocolade.

 

Ingrediënten:

Shortbread

50 gram boter (koud)

175 gram zelfrijzend bakmeel

50 gram suiker

 

Caramel

150 gram suiker

4 tbsp golden syrup  (of 50 gram extra suiker)

200 gram boter

400 gram (1 blikje) gecondenseerde melk

 

Topping

200 gram chocolade (puur of melk naar keuze)

50 gram witte chocolade (optioneel)

Bereiding:

Als eerst beginnen we met het maken van de bodem. Doe in de ovenschaal een stukje bakpapier, groot genoeg om de bodem te bedekken.

Meng het bakmeel met de suiker. Voeg hieraan de boter toe. Het is hierbij belangrijk dat de boter koud is. Als het te warm wordt gaat de boter smelten en wordt de koek niet zo kruimelig. Wrijf tussen je vingers de koude boter samen met het bakmeel en suiker totdat er een kruimeldeeg ontstaat. Voeg een paar druppels koud water toe.

Druk de kruimels in de ovenschaal. Bak dit voor 10 minuten in een oven op 180 graden.

Nu is het tijd voor de caramel.

Meng in een steelpan de boter, gecondenseerde melk, suiker en golden syrup op een laag vuur totdat de boter is gesmolten. Golden syrup is lastig verkrijgbaar in Nederland. Als je het niet kan vinden vervang het dan door 50 gram extra suiker. Als alles gesmolten is verhoog je het vuur zodat het mengsel kan gaan koken. Blijf goed roeren zodat de suiker niet kan verbranden. De caramel is klaar als het een amber kleur heeft gekregen.  Dit duurt circa 5 tot 10 minuten. Afhankelijk hoe donker je de caramel wilt hebben. Als het de juiste kleur heeft giet je het over de koekjesbodem en doe het nogmaals 10 minuten in de oven.

Laat het helemaal afkoelen, dit kan zowel in de koelkast als de vriezer. Ligt eraan hoeveel tijd je hebt.

Als het helemaal is afgekoeld is het tijd voor de chocolade. Gebruik hiervoor melk of pure chocolade, dit is smaak afhankelijk. Smelt hiervoor de chocolade au bain-marie of in de magnetron. Giet dit dan over de caramel. Je kan het zo laten of versieren met witte chocolade.

Enjoy! 

Delen:

AGE VERIFICATION
You must be older than 18 years old to enter this page.