Het verhaal van.. Toffees!

Walkers Toffee

Ze plakken zo lekker aan je tanden, smaken vaak naar caramel en als je er 1 pakt, pak je er in ieder geval nog 1! In onze blog vertellen we je meer over toffees!

Oorsprong

De toffee is een typisch Engels product en bestaat al sinds 1825. Het is een snoepje gemaakt van karamel. Waar de naam vandaan komt is niet helemaal bekend. Waarschijnlijk komt het van het woord taai: tough.

Er zijn diverse snoepjes die gemaakt worden van karamel, bijvoorbeeld fudge, borstplaat en boterbabbelaar. Maar wat is het verschil met de toffee? Het zit hem in het gebruik van room en boter en de mate van verhitting. Verdere uitleg over de verschillende temperaturen volgt later in de blog. Om deze redenen is een stukje fudge zacht en een toffee '‘chewy’ zoals de Engelse dit zeggen.

De klassieke toffee is te herkennen aan de winkel die aan beide kanten gedraaid is .

Een van de bekendste en oudste producenten van Toffee is Walkers. Dit is een familiebedrijf dat in de 19e eeuw is opgericht. Hier wordt tot op de dag van vandaag nog steeds met het traditionele recept toffee gemaakt. En omdat wij trotse verkopers van dit merk zijn, zijn dit voor ons de enige echte klassieke toffees die je op de markt kunt kopen!

Met een rondje supermarkt kom je verschillende toffees tegen, denk aan de Cote d’Or Chocotoff chocolade toffees en de Toffifee caramels. Klassiekers in supermarktlandschap, maar wij worden blij van meerdere smaken!

Recept

Het is ook leuk om toffee zelf te maken! Hoe je dat dat?

Wat heb je nodig voor de basis van een toffee?
300 gram kristal suiker
300 gram room
125 roomboter

Gebruik een bakvorm van 20x30 cm. Leg hier een bakpapiertje in.
Smelt de ingrediënten samen in een steelpan. Zodra alles gemengd is kan het vuur verhoogd worden.  Verwarm de ingrediënten tot een temperatuur van 140 graden.  Let op, hierbij niet roeren anders blijft het aan de lepel plakken.

Zodra het 140 graden is, de steelpan van het vuur halen en een paar minuten laten rusten totdat de meeste bubbels zijn verdwenen. Hierna het mengsel in de ovenschaal gieten en 2 uur in de koelkast op laten stijven.

Nu is het alleen nog een kwestie van aansnijden. Je kan het in een ovenschaal bewaren. Maar het is nog leuker om de gesneden stukjes in te pakken. De beste manier om dit te doen is het met bakpapier dit is vetvrij papier. Hierdoor plakt de toffee niet aan de verpakking vast. Knip uit een vel bakpapier vierkantjes die ongeveer 2x zo groot als de toffee en vouw ze als een klassieke toffee wikkel dicht.

Het proces

De basis van toffee is karamel. Om karamel te maken moet het suikerwater worden verhit. Heet water kan maximaal 100 graden worden, maar zodra er suiker aan wordt toegevoegd kan de temperatuur oplopen tot 177 graden.

Verhitting van suikerwater kent verschillende stadia. Per stadium gaat de temperatuur 5 graden omhoog. Bij elke stadium hoort een andere toepassing. Bij het maken van toffees zit het in de zachte (132 t/m 143 graden) of harde kraak (146 t/m 154 graden) fase. Dit is afhankelijk of er zachte of harde toffees worden gemaakt.

In een fabriek wordt de suikersiroop en glucose in een koperen ketel verwarmd. Hierna wordt er een emulgator aan toegevoegd om de suikers en vetten te verbinden. Hierdoor ontstaat er een egale massa. Dit zorgt ervoor dat de toffee in je mond smelt.

Formaten

Toffees worden verkocht per stuk in de bekende wikkel of in tabletten.
Voor de toffees in een wikkel worden verpakt, wordt er een ‘’lange sliert’’ gemaakt. Dit wordt machinaal in blokjes gesneden en gelijk verpakt in een wikkel. Daarna wordt het verpakt in potten of zakken.  Voor het maken van de tablets wordt de karamel in speciale mallen gegoten. Dit wordt verkocht in plastic bakjes met een folie er omheen.
Walkers heeft bijvoorbeeld een tablet die meegeleverd wordt met een hamer. Hierdoor kan je je eigen tablet in stukjes slaan en hoef je de harde stukjes toffee niet met je handen te breken,

Verschillende smaken

Aan de klassieke toffee kunnen nog allerlei ingrediënten worden toegevoegd zoals noten, likeur, rozijnen en (gedroogd) fruit. Ook kan de toffee worden ov

ergoten met chocolade. Dan wordt het English toffee genoemd.

De klassieker van Walkers is de English Creamy Toffee, een romige caramel toffee die smelt in je mond.  Maar er zijn veel verschillende variaties waar we erg blij van worden, hierbij een overzicht van de beschikbare Walkers Toffees:

v  Karamel zeezout

v  Nutty Brazil

v  Mint

v  Drop

v  Banana split

v  Gechocolateerd melk (buitenkant)

v  Gechocolateerd puur (buitenkant)

v  Gevulde chocolade

v  English creamy

 

 

Delen:

AGE VERIFICATION
You must be older than 18 years old to enter this page.